TIPS VOOR EEN GOED CV

Hoe maak je een goed CV?

We komen allemaal op een punt in ons leven waarop we een CV moeten maken. Of dat nu is voor onze eerste baan of vanwege een carrièreswitch: een CV blijft nodig. Een CV maken doe je niet dagelijks en het kan lastig zijn om te weten wat je wel en wat je niet moet beschrijven. Daarom hebben wij de belangrijkste onderdelen van je CV hier op een rij gezet.

Wil je direct een voorbeeld CV in je mail ontvangen?

Vul dan hier je mailadres in!

  Persoonsgegevens

  Het is gebruikelijk om je CV met een opsomming van je belangrijkste persoonsgegevens te beginnen. Vermeld in elk geval je naam (voornaam en achternaam), woonplaats, geboortedatum of geboortejaar, e-mailadres, telefoonnummer en je nationaliteit. Je kunt dit desgewenst nog aanvullen met bijvoorbeeld een rijbewijs, geslacht en burgerlijke staat.

  Persoonlijk Profiel

  Hier heb je de kans jezelf te ‘verkopen’. Gebruik ongeveer 3-4 regels voor je persoonsprofiel en houd het helder, beknopt en dynamisch. Schrijf vanuit de IK-vorm, dus ‘Ik ben commercieel’ en niet ‘Mark is commercieel’. Schrijf op wat je te bieden hebt in plaats van wat je zou willen bieden.

  Als je niet gebeld wil worden op je huidige werk, vermeld dan de tijden waarop je bereikbaar bent achter je telefoonnummer.

  Opleidingen

  Begin met de meest recent behaald opleiding, dan je vorige etc. Geef bij elke opleiding of training het jaar aan waarin je deze hebt behaald op gevolgd. Benoem ook de naam en locatie van de school of opleidingsinstelling. Ben je momenteel nog met een opleiding of training bezig, vermeld deze dan bovenaan. Geef wel aan dat je deze nog niet hebt afgerond. Het doet er niet toe welke cijfers je had.

  Werkervaring

  Begin met je meest recente baan en werk zo terug in de tijd. Vermeld bij elke baan je functie, werkgever en start- en einddatum. Beschrijf daarna je belangrijkste taken en werkzaamheden. Vermeld ook vol- en deeltijdbanen, onderzoeken, stages en vrijwilligerswerk. Laat geen gaten in de tijd vallen. Als je een tijdje niet hebt gewerkt, leg dan uit waarom en noteer wat je in die periode wel deed.

  Update je profiel op LinkedIn, zodat deze volledig overeenkomt met je CV.

  Activiteiten en kwalificaties

  Vermeld van welke organisaties je lid bent (zeker als je een verantwoordelijke functie bekleedde of bekleedt) en geef aan met welke computertaal of software je vertrouwd bent. Als je op een specifiek terrein, zoals muziek of sport, meer dan één voorbeeld wilt geven, gebruik dan tussenkopjes. Dat leest makkelijker.

  Wees eerlijk

  Het kan soms verleidelijk zijn om jezelf beter te presenteren. Niet doen. Wees eerlijk en bescheiden over je kennis en ervaring. Als je ergens trots op bent, dan kun je dat best benoemen. Wees niet te onzeker, maar benoem de feiten.

  Wil je direct een CV voorbeeld in je mail ontvangen?

  Vul dan hier je mailadres in!